Megjelent a 100%-os lakossági támogatás végleges kiírása!

Jövedelemhatár

Nagyon sok tényező változott, így nem árt végig nézni újból a szempontokat. Az első és talán legfontosabb szempont, aminek meg kell felelnünk az a jövedelemhatár. Mint ahogy várható is volt, szűkítették a keretet. A bruttó 4 850 000 Ft-os egy főre jutó jövedelemhatár maradt, azonban a képlet elemeit megváltoztatták. Míg korábban a beruházással érintett ingatlanban lakcímkártya szerint állandó lakcímmel rendelkező természetes személyeket néztek, most kizárólag az ingatlanban (rész)tulajdonjoggal rendelkező személyek száma és jövedelme a mérvadó.

Így tehát tulajdoni lap szerint szükséges ellenőriznünk, hogy pontosan hány tulajdonosa van az ingatlannak 2021. augusztus 30.-ai állapot szerint (ami szintén új tényező) és közülük hány személy rendelkezik 2020-ban jövedelemmel. Ezt a számot kell leosztanunk a tulajdonosok és jövedelemmel rendelkező személyek számával az alábbiak szerint:

Ami sokak számára könnyítést jelentett ennek a szempontnak a megfeleléséhez, az a gyerekek beszámítása volt. Míg az előző kiírás erre nyújtott lehetőséget, a véglegesben nem számíthatjuk őket a leosztandó személyek körébe. Azonban plusz pontot jelenthetnek. Így tehát csak a tulajdonos és tavaly jövedelemmel rendelkező személyek számítanak az osztásban.

A támogatásban részesíteni kívánt ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerint állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévét be nem töltött személyek száma szerint 1 gyermek 2 pontot, 2 gyermek 3 pontot, 3 vagy több gyermek 4 pontot jelent. Amennyiben nincs gyermek, erre 1 pontot lehet kapni.

Műszaki csomagok

A következő nagyon fontos változás a műszaki csomagokban van. Korábban összesen három műszaki csomagra lehetett pályázni, csak napelemes rendszerre vagy két fűtéskorszerűsítési csomag egyikére, attól függően, hogy van-e központi fűtés az ingatlanban. A csak napelemes rendszer csomagja maradt, továbbra is az előző évi fogyasztásra méretezett napelemes rendszerre lehet pályázni, ami maximum 5 kWp lehet. Mivel a napelemes rendszer méretét nem növelték, a második csomag (napelemes rendszer, fűtéskorszerűsítés fűtőpanelek vagy infrapanelek beépítésével, akkumulátoros tárolóegység és nyílászárók cseréje) teljesen kivitelezhetetlenné vált műszakilag, így ezt a csomagot már nem választhatjuk a végleges kiírás szerint.

Helyette a második és harmadik csomag ötvözetét találjuk, melyen a meglévő fűtést 12 KW-os hőszivattyús rendszerrel tudjuk kiváltani, amely lehet levegő-levegő (klíma) vagy levegő-víz (padlófűtéshez, radiátorhoz) típusú. Ehhez kizárólag kiegészítő fűtés céljából tervezhetünk maximum 2 db fűtőpanelt helyiségenként maximum 6m2-es helyiségbe, ami nagy valószínűséggel egy fürdőszobát vagy wc-t jelent.

Érdemes figyelembe venni, hogy korábban ezt a fűtéskorszerűsítési csomagot az előző évi fogyasztásra és a pályázat keretein belül megvalósításra kerülő fűtés energiaigényre lehetett méretezni, azonban a végleges kiírás szerint az előző évi fogyasztásra nem lehet számolni, kizárólag a fűtési energiaigényre. Így ehhez a csomaghoz tartozó napelemes rendszer méretét sem növelték meg. Összefoglalva korszerűsíthetjük a fűtésünket, amelyre méretezhetjük a napelemes rendszert, de a jelenlegi villanyszámlánk megmarad.

Sokak számára nem egyértelmű a második csomag, így szeretnénk kiemelni, hogy a csomag minden eleme (napelemes rendszer, akkumulátoros tárolóegység, hőszivattyús rendszer, nyílászárók cseréje) kötelezően megvalósítandó, tehát nem választhatjuk ki a számunkra szimpatikus elemeit.

Itt behoztak egy sokak számára kizáró tényezőt a nyílászárókat illetően. A végleges kiírás szerint ugyanis az pályázhat a második műszaki csomagra, aki legfeljebb a nyílászárói felét cserélte ki az elmúlt években. Ebben az esetben lehetősége van a maradék nyílászárók cseréjére és a műszaki csomag többi elemére. Aki azonban nyílászáróinak több, mint felét vagy akár az összeset kicserélte, nem részesülhet támogatásban, legalábbis ezt a műszaki csomagot nem választhatja.

Érdemes tehát átgondolni, hogy melyik csomag a legideálisabb számunkra, ugyanis a hőszivattyú típusától függ ugyan, de több költséggel is járhat, ha szeretnénk a fűtési rendszerünket korszerűsíteni. A levegő-víz típusú ugyanis jó esetben a meglévő központi fűtésünkre csatlakozik rá, amely nem követelmény (az előző kiíráshoz képest), de nem is elszámolható költség annak kiépítése.

Nyugdíjasok

Hoztunk egy jó hírt is, miszerint a pályázatban kitértek a nyugdíjasok kérdésére is. A felhívás tekintetében jövedelemnek minősül a nyugdíj is. A nyugdíj összegének alátámasztása érdekében benyújtandó a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján megküldött 2020. évi tájékoztató.

Napelemes rendszer bővítése

Már meglévő napelemes rendszer bővítésére abban az esetben van lehetőség, ha fűtéskorszerűsítés az igénylés célja a támogatásban részesíthető kapacitáshatárig.

Új ingatlan

Amennyiben az ingatlan tulajdonosai öröklés vagy adásvétel jogcímén módosultak 2021. augusztus 31. és a pályázat benyújtása közötti időben, amire a Dél-Alföldi régióban 2021.12.13-tól van lehetőség, úgy a pályázat benyújtásának időpontjában tulajdonos személyekre kell alkalmazni a jövedelemre vonatkozó képletet. Ajándékozás esetén a 2021. augusztus 30. napi állapot kerül figyelembevételre.

Amennyiben a múltbeli fogyasztás nem állapítható meg (pl. költözés okán vagy korábban nem használt épület kerül használatba), úgy a pályázó a felhívás előírásainak megfelelő energetikai tanúsítvánnyal támasztja alá a pályázat benyújtásakor a saját fogyasztás mértékét.

Épület típusa

Mindkét műszaki csomag esetén telepíthetők a napelemek mindazon épület tetőszerkezetére, az épület funkciójától függetlenül, amely a pályázat által érintett ingatlan szerinti helyrajzi szám alatti földterületen található, így tehát amennyiben a melléképület vagy a garázs tájolása kedvezőbb a napelemes rendszer szempontjából, nem szükséges a ház tetejéhez ragaszkodnunk. Talajra telepítés továbbra sem támogatható.

Elszámolható összegek

Továbbra sem elszámolható költség a pályázatíró és a műszaki ellenőr díja. A maximális fajlagos költségek pedig projektenként változtak. Míg a napelemes rendszerre kW-onként kevesebb összeget adnak, a 3 fázis kiépítését és a villanyóra szabványosításának költségét megemelték.

Projekt befejezési határideje

A korábbi kiíráshoz képest, a napelemes rendszer megvalósítására a támogató okirat megérkezését követően 14 hónap van, míg a második csomag esetében maradt a 18 hónap. A napelemes rendszer telepítéséhez szükséges engedélyezési eljárást a támogatói okirat hatályba lépésétől számított, fázisbővítés nélküli beruházásoknál 6 hónapon, fázisbővítéssel járó beruházásoknál 12 hónapon belül meg kell indítani a szolgáltatónál.

Elbírálási folyamat

A támogatásban részesíteni kívánt ingatlan fekvése szerinti járás fejlettsége szerint szintén pontot lehet kapni. A kapható maximális pontérték 7 pont. Azok a pályázatok részesülhetnek támogatásban, amelyek a tartalmi értékelésen minden értékelési szempontra megfelelt vagy nem releváns minősítést kapnak. Az egyes szakaszokra benyújtott pályázatokat a tartalmi értékelésen kapott pontszám alapján csökkenő sorrendbe szükséges rendezni. A rendelkezésre álló támogatási keretet a pontszám szerint felállított sorrendben osztják szét, azok között, akik megfeleltek a minősítés szerint.

A pályázatok az értékelői javaslatok alapján, régiós megbontás szerint, több döntési körben kerülnek támogatói előterjesztésre.

További bejegyzések
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom
Fűtés típusai - 5. rész

2. VÍZ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ Néhány méterre a földfelszíntől a külső levegő szezonális hőmérsékletének ingadozásai már nem érvényesülnek, így a talaj hőmérséklete állandó 7-10°C környékén mozog. Az ezen mélységekben elhelyezkedő vízadó rétegekből nyert talajvíz ennek köszönhetően egész évben a legmagasabb hatásfokot biztosítja a hőszivattyú számára. A kedvező hőmérsékletszint továbbá lehetővé teszi az úgynevezett passzív hűtést, amikor a […]

Tovább olvasom
Fűtés típusai - 4. rész

4/5. Hőszivattyú A hőszivattyú jelenleg az egyik legkorszerűbb, akár megújuló energiaforrással működő, környezetbarát fűtési megoldás. Sőt, még a melegvíz-ellátást is tudjuk vele biztosítani! És ha a hőszivattyú kompresszorát a napelemünkből származó elektromos árammal működtetjük, hatékony, komfortos és környezetbarát házat kapunk. A hőszivattyú eladások duplázódnak a világban és hazánkban is, ami új helyzetet teremt mind az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram