100%-os lakossági támogatás vs 50%-os otthonfelújítási támogatás

Az augusztusban beharangozott 100%-os támogatás óriási érdekeltségnek örvend, mivel korábban nem volt ilyen magas támogatottsági intenzitással rendelkező pályázat. Emellett a jelenleg is futó, 95%-os támogatottságú tanyapályázat kizárólag a tanyák fejlesztését célozza meg, így a lakosság jelentős része ebből kiesik. A januárban induló otthonfelújítási támogatás szintén nagy sikert aratott a lakosságnál, ugyanis a családoknak lehetőségük volt a régóta halogatott felújítási munkákat is összekapcsolni napelemes rendszerükkel. Ezek azonban mind előfinanszírozást igényelnek, tehát a pályázónak a teljes költséget szükséges kifizetnie, mielőtt folyósítana a finanszírozó szerv.

A 100%-os pályázat lehetőséget nyújt az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeiket megújuló energiaforrással lássák el, illetve energiahatékonysági korszerűsítést hajtsanak végre. A beruházással csökkenthető az épület energiaigénye, amivel energiát lehet megtakarítani. Ezáltal a támogatás a rezsicsökkentés újabb eleme és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával a környezeti örökségünk megóvásához is hozzájárul.

Azonban az először véleményezésre kibocsátott pályázati felhívás sokkal több módosítást igényelt volna. Október 18-án jött ki a végleges kiírás, ami tartalmazott ugyan némi módosítást az eredetihez képest, azonban műszakilag továbbra is feladja a leckét a kivitelezőknek, hogy olyan rendszereket tervezzenek meg, amelyek hosszútávon is segítik a családokat.

Napelem rendszerek otthonra, családi házra és vállalatoknak - Fuzia

Bár még jóvá sem hagyta az Európai Bizottság, a magyar kormány mégis megkezdi a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásainak elosztását. A tervek szerint mintegy 35 ezer háztartás számára 100 százalékos támogatást nyújt napelemek telepítésére vagy napelemmel kombinált fűtéskorszerűsítés céljára. A pályázati terv azonban a civilek szerint nincs is összhangban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében (HET) rögzített célokkal és szempontokkal.

A nyílászárók cseréje mellett az épületek energiahatékonyságának nagymértékű és szakszerű fejlesztése is szükséges lett volna. A legkiszolgáltatottabb családokon egyáltalán nem segít az elektromos fűtésre történő áttérés például megfelelő szigetelés nélkül, mert irreálisan megnöveli a villamosenergia-felhasználást, melyet egy 5 KWp nagyságú napelemes rendszer ilyen körülmények között nem feltétlen elégít ki.

Ablakszigetelés házilag – Így ints búcsút a huzatnak

Sok esetben azok is pályázhatnak, akik önerőből, vagy például támogatott hitelből is képesek lennének a beruházások megvalósítására, mert beleférnek a jövedelmi határokba. A szegényebb, több gyermeket nevelő vagy egyéb sérülékeny háztartások nem élveznek elsőbbséget vagy egyéb előnyt, a kedvezőbb pontozáson kívül. A pályázatok várható dömpingje sok felesleges kapacitást köt le és a célzott támogatás lehetőségét veszi el.

A módosított kiírás azonban valamilyen szinten korlátozta a pályázók körét, ugyanis a korábbi állandó lakcímmel rendelkező személyekhez képest, a végleges kiírásban kizárólag a 2020-ban jövedelemmel rendelkező tulajdonosokat veszik figyelembe, tehát sokan kiesnek emiatt. A nyílászáróval kapcsolatos elvárás, miszerint nem pályázható a második csomag, abban az esetben ha a nyílászárók legalább fele ki lett cserélve és megfelel a jelenleg hatályos jogszabályoknak, szintén egy olyan szempont, ami szűri az érdeklődőket.

Az ősz elején kiírt felhíváshoz képest a végleges kiírásban meghatározott változásokat itt szedtük össze.

A 100%-os pályázathoz mindenképp javaslunk pályázatírót, illetve kötelező egy műszaki ellenőr megbízása is. Ezek a költségek nem elszámolhatók, így tehát hiába 100%-os a pályázat támogatottsága, már első körben is számolnunk kell egy több százezer forintos önerővel. Emellett érdemes figyelembe venni, hogy a decemberben benyújtott kérelmek jó esetben is csak tavasszal kerülnek elbírálásra, tehát a mostani árakra hiába szerződünk le, sajnos ezt a területet is elérte a folyamatos készlethiány és radikálisan emelkedő árak. Mivel az előző kiíráshoz képest az elszámolható költségek mértékén is változtattak, a napelemes rendszer esetében 1 kWp-re vetített elszámolható költség a korábbi bruttó 520 700 Ft helyett már csak 485 645 Ft, így a jelenlegi árak mellett is nehéz beleférni ebbe a korlátba.

Ez néhány esetben sajnos azért van, mert sok kivitelező a magas támogatottság miatt magasabb árakkal dolgozik, azonban a Hódszolár esetében az árak a kínált minőséghez kapcsolódnak. Nagyon sok múlik a megfelelő tájékoztatáson és sok pályázó nem is tudja, hogy rendszere pontosan milyen gyártású, milyen garanciaidőkkel és referenciákkal rendelkező termékekből tevődik össze. Számít a minőség! Cégünk egyik legfontosabb szempontjának tartja, hogy olyan napelemes rendszereket adjon ki a kezeiből, amelyek 25 év múlva is jó rendszereknek számítanak, magas hozammal. Vannak kivitelezők, akik a megfelelő tájékoztatás helyett az árral próbálják megnyerni az érdeklődőket és olyan termékeket forgalmaznak, amelyek már most is gyengébb minőségűnek számítanak, sok javítást és felügyeletet fognak igényelni és nagy eséllyel nem vonatkozik rájuk 10 év garancia sem.

Ezzel szemben, természetesen a megfelelő tájékoztatás mellett, igyekszünk a legtöbb megrendelőnknek olyan napelemes rendszert tervezni, ami ár-érték arányban is megfelel az elvárásoknak és a későbbi igényeket is képes lesz kielégíteni. Így tehát felső kategóriás termékeket nyújtunk közép-kategóriás áron és rendszereinket bővíthetőre tervezzük. Ismertetve az általunk javasolt rendszer előnyeit más gyártmányokkal szemben, a legtöbb érdeklődő gondolkodás nélkül az előremutató megoldást választja, hiszen mindenki hosszútávra szeret tervezni. Éppen ezért nem szabad megelégednünk egy gyengébb minőséggel csak azért, hogy beleférjünk a támogatott keretbe! Sokkal kifizetődőbb befektetés most egy jó rendszer, mint egy kevésbé jó, ami később akár rendszeres karbantartást és javítást, esetleg cserét is igényelhet.

A kérdés már csak az, hogy ha összeszámoljuk az önerő költségét a 100%-os támogatás esetében, vajon melyik pályázat a számunkra megfelelőbb választás? Összeszedtük 10+1 szempontot, ha a befektetett összeg mellett mást is figyelembe szeretnénk venni.

  1. Mekkora rendszerre van szükségem?

A 100%-os támogatás esetében maximum 5 kWp nagyságú napelemes rendszert engedélyeznek. Az első műszaki csomag esetében, miszerint az előző évi fogyasztásra méretezhetjük a napelemek teljesítményét, ez maximum (a jelenlegi energiaárak mellett) egy 19 500 Ft-os villanyszámla kiváltását jelenti. Ezzel több probléma is adódhat, az egyik, hogy ha ennél már most nagyobb a fogyasztásunk. A másik, hogy ha decemberben adjuk be a pályázatot és tegyük fel februárban van az éves elszámolásunk az áramszolgáltatóval, tehát az utolsó elszámoló számlát is februárban kaptuk meg, akkor csak arra a teljesítményre pályázhatunk. Azonban könnyen lehet, hogy közben vettük egy villanybojlert, egy mélyhűtőt vagy esetleg a nyáron beszereltek nálunk egy klímát, ami ugye az előző évi fogyasztáson nem látszódik, mivel a példánk szerint a februári állapotot kell néznünk. Tehát a többletfogyasztás csak jövő februárban látszódna, míg a pályázatot decemberben adjuk be. Ez azt jelentené, hogy ugyanúgy maradna villanyszámlánk, a rendszert pedig pályázaton kívül sem tervezhetjük nagyobbra.

A második műszaki csomag esetében a tervezett fűtési rendszer energiaigényére számolhatunk, de ez sem haladhatja meg az 5 kWp-t. Ez akár a levegő-levegő, akár a levegő-víz típusú hőszivattyút nézve, kevés esetben elég. Mivel a 100%-os pályázat az átlagon aluli családokat célozza meg, ne felejtsük el, hogy egy kisebb, jól szigetelt ház esetében ez a napelemteljesítmény akár elég is lehet! Azonban a meghatározott jövedelemhatár miatt, nagyobb fűtött területű ingatlannal rendelkező személyek is pályázhatnak, akiknek a fűtési energiaigényét, még egy nagyon jól szigetelt ház esetében se feltétlenül fedezi egy 5 kWp nagyságú napelemes rendszer.

Hőszivattyú és napelem jótékony szimbiózisa - A Mi Otthonunk

Ezzel szemben, az otthonfelújítási támogatás esetében, a napelemes rendszert nem kötik sem korábbi fogyasztáshoz, sem tervezetthez. Teljes mértékben a családokra van bízva, hogy mekkora napelemes rendszert szeretnének, így mindenkivel végigbeszéljük a szempontokat és az azokhoz mért lehetőségeket. Szeretnénk később egy villanybojlert, esetleg pár év múlva elektromos autót szeretnénk vezetni vagy akár többet? Bővül a család, ezáltal várhatóan növekszik az elektromos fogyasztásunk? Mindent segítünk kiszámolni! A tapasztalatoknak köszönhetően sok ötletünk van, ami így hirtelen nem is jut eszébe a megrendelőnek, azonban a tervezés során kiderül, hogy milyen elektromos cikkekre, fogyasztókra lát esélyt a jövőben és persze könnyebb most nagyobb inverterrel nagyobb nyújtózkodási lehetőséget hagyni, mint később törni a fejünket azon, hogy hogy nullázzuk megint a villanyszámlát, újabb engedélyeztetés nélkül.

2. Van 25 év alatti gyermekem?

Míg a 100%-os támogatásnál nem feltétel a család, tehát akár gyermek nélküliek, nyugdíjasok is pályázhatnak, az otthonfelújítási támogatás esetében ez a legfontosabb szempont. Gyermeknek számít minden 25 év alatti, az érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező gyermek, egészen a 12 hetes magzattól. Így tehát mindenképp egy döntő kérdés, hogy ilyen szempontból igényelhetjük-e az 50%-os támogatást.

3. Csak a villanyfogyasztást szeretném kiváltani vagy a fűtésemet is szeretném korszerűsíteni?

A 100%-os támogatás keretein belül vagy csak az előző évi villanyfogyasztásra, vagy csak a tervezett energiaigényre tervezhetjük napelemes rendszerünket. A második műszaki csomag esetén (fűtéskorszerűsítés) azonban megmarad az eddigi villanyszámlánk! Az előző kiíráshoz képest ez is egy változás, ami sokak figyelmét elkerüli. Mivel csak a fűtési energiaigényt nézhetjük, ami maximum 5 kWp lehet, ha áttérünk elektromos fűtésre és ez nem elegendő, hogy teljesen felfűtsük ingatlanunkat, úgy kerekedik egy plusz áramköltség, illetve megmarad az eredeti villanyszámlánk is. Mivel nem emelték meg a rendszer méretét, így ez sok esetben előfordulhat, ha nagyobb fűtött területről vagy rossz szigetelésről beszélünk.

4. Meg tudom előre finanszírozni a projektet?

A 100%-os támogatásnak ugyan vannak önerőként tekintendő költségei, azonban a pályázónak nem szükséges előfinanszírozni a projektet vagy projekteket. Ezt a kivitelező teszi meg. Így tehát a korábban említett költségeken kívül mással nem szükséges számolnunk. Az otthonfelújítás esetében azonban minden felújítási projektet és a napelemes rendszerünket is teljes mértékben ki kell előre fizetnünk, a sikeres elbírálás után folyósítja nekünk az 50%-ot a Magyar Államkincstár. Az otthonfelújítási támogatás esetében van egy igénybe vehető kedvezményes hitelkonstrukció is, viszont ennek természetesen vannak költségei.

5. Beleférek a jövedelmi korlátba?

A 100%-os támogatás legfontosabb szempontja, hogy beleférjünk a jövedelmi korlátba. A tulajdonosok 2020-as 1 főre jutó bruttó jövedelme nem haladhatja meg a 4 850 000 Ft-os határt. A korábbi kiíráshoz képest az állandó lakcímmel rendelkező személyek nem számítanak bele a képletbe. Az 50%-os támogatásnál nincs elvárás vagy korlát a jövedelmet illetően.

6. Már régóta ki szeretném cserélni a nyílászárókat?

Mindkét támogatás esetében van lehetőség lecserélni a nyílászáróinkat. A 100%-os támogatás esetében azonban van egy fontos szabály, amiről nem szabad megfeledkeznünk. Amennyiben (terület szempontjából) a nyílászárók több, mint fele cserélve volt korábban, nincs lehetőségünk a maradék cseréjére, illetve kizárólag fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárókra nyújtható 100%-os támogatás. Az otthonfelújítási támogatásnál nincs erre külön szabály. A 100%-os támogatás esetében erre a projektre is van egy költségkeret, amibe ha nem férünk bele, akkor a többletköltséget önerőből kell finanszíroznunk. A másik támogatásnál pedig alapból csak maximum 50%-át fizetik ki a költségeinknek.

Nyílászáró csere - lépésről lépésre - VEKA Magyarország

7. Nem szeretnék pályázatíróra költeni?

A felújítási támogatással ellentétben, a 100%-os támogatás bonyolult pályázati kitöltőrendszerben fog működni, amit korábban csak céges vagy mezőgazdasági pályázatok esetében használtak. Ebből kiindulva, mi mindenképpen szakemberre bíznánk a beadást. A magas támogatottsági intenzitás miatt várható túljelentkezésnek köszönhetően, valószínűleg a beadás gyorsasága is számít a megfelelő dokumentumok feltöltése mellett. Így egy tapasztalt pályázatírónak ez nem feltétlen jelent akadályt, míg ha mi magunk próbálnánk beadni kérelmünket, könnyen ütközhetünk akadályba. A pályázatíró költsége viszont nem elszámolható a pályázatban. Az 50%-os támogatási kérelmet azonban eddig minden ügyfelünk maga adta be és sikeresen kapta vissza ezt követően az elköltött összeg felét. Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen lehet benyújtani a dokumentumokat és csupán néhány szabályt szükséges észben tartanunk a kitöltéskor.

8. Hibrid rendszert szeretnék?

Hibrid napelemes rendszer esetén lehetőségünk van ugyanúgy a hálózatból és a hálózatba táplálni az energiát, de a hálózattól függetlenül is használhatjuk elektromos fogyasztóinkat egy akkumulátor segítségével. Tehát este, amikor nem termel a napelem, el tudjuk használni a napközben megtermelt energia egy részét (az akkumulátor teljesítményétől függően) és nem kell azt a hálózatból vételeznünk. Ez különösen jó lehetőség lehet majd később, amikor bevezetik a bruttó elszámolást az áramszolgáltatóval. A 100%-os támogatás második műszaki csomagja esetén elszámolható, sőt kötelező elem az akkumulátor és természetesen egy azt befogadni tudó inverterre lesz majd szükségünk. Érdemes figyelembe venni ezt is, mielőtt leszerződnénk egy kivitelezővel, ugyanis az áramszolgáltatónak van egy listája az engedélyeztetett inverterekről és nem minden típusú inverter kompatibilis akkumulátorral.

9. Szeretném később bővíteni a napelemes rendszeremet?

Az engedélyeztetésnél az áramszolgáltató az invertert nézi elsősorban, nem a napelemet, így érdemes jól választani! Az inverterek között árban nincs olyan nagy különbség és sok esetben a hozzájuk szükséges kismegszakítók teljesítményében sem. Így például egy 7 kW-os és egy 10 kW-os inverter között átlagosan 100 000 Ft különbség van, mindkettőhöz elég 3x16Amper. A 7 kW-os inverter azonban „csak” 9,45 kW-ig bővíthető, míg a 10 kW-os egészen 13,5 kW-ig. Természetesen a kettő között is vannak opciók, de érdemes végiggondolni, hogy milyen plusz fogyasztókat szeretnénk később. Az otthonfelújítási támogatás igénybevétele nem befolyásolja ezt a nyújtózkodási lehetőséget és műszakilag is megoldható, ugyanis legtöbb esetben már 40%-nyi napelemmel is elindul egy inverter. Így tehát egy 10 kW-os invertert is engedélyeztethetünk 4 kWp napelemmel akár és csak akkor bővítjük ki a rendszert, amikor szükségessé válik. Nem javasoljuk túlméretezni sem az invertert, mert felesleges kiadásba nem szeretnénk senkit sem hajszolni, így fontos a pontos tervezés. Az inverter teljesítménye azonban fix, tehát később vagy annak cseréjével, vagy egy teljesen másik inverter engedélyeztetésével oldható meg a probléma, ha nem hagytunk magunknak elég mozgásteret. A 100%-os támogatásnál azonban egyik műszaki csomag esetén sem választhatunk nagyobb invertert a szükséges (előző évi fogyasztásra vagy tervezett fűtés energiaigényére méretezett) napelem teljesítményénél. A kiírás szerint a napelem maximum 20%-kal haladhatja meg az inverter teljesítményét. A maximális 5 kWp teljesítményű rendszer egy okos inverter esetében is csak 6,75 kWp-ig bővíthető.

10. Csak 1 fázisom van?

Nagyon sok háztartásban nincs kiépítve a 3 fázis, ugyanis eddig nem igazán volt indokolt. Azonban 2021.04.30. után engedélyeztetett napelemes rendszerek esetében maximum 2,5 kW-os invertert enged az áramszolgáltató, ami kevés esetben váltja ki az energiaigényünket. Így tehát ha napelemes rendszert szeretnénk, mindenképp bele kell vágnunk a fázisbővítésbe. Attól függően, hogy hol helyezkedik el a villanyóraszekrényünk, ez elég költséges projekt is lehet. A 100%-os támogatás esetében viszont elszámolható költség a 3 fázisú mérőhely kiépítése majdnem 97 000 Ft-os mértékben. Emellett a villanyóra szabványosítására majdnem 290 000 Ft-ot kaphatunk. Így tehát jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat, ha el tudjuk számolni egy részét.

Regisztrált villanyszerelő

10+1 Milyen elszámolású lesz a napelemes rendszerem?

A jelenlegi állás szerint eltörölték a korábban beharangozott, 2021.07.01-jével kezdődő bruttó elszámolást az otthonfelújítási támogatás esetében. Arról továbbra sincs hír, hogy az azóta megkötött hálózathasználati szerződések esetében megváltoztathatják az elszámolási módot, azonban mi nem gondolnánk, hogy ilyet bevezetnének később. Az önerős projektek esetében is szaldó elszámolás lesz, amennyiben megkötésre kerül a hálózathasználati szerződés 2023.12.31-ig. A 100%-os pályázatnál viszont benne van a kiírásban, hogy a pályázással a pályázó vállalja, hogy amikor változtatnak az elszámolási módon (2024-től), akkor átáll ő is az új rendszerre. Tehát a most megvalósított rendszerek 2023.12.31-ig szaldó elszámolásban lesznek, majd átkerülnek bruttóba 2024-től (a 100%-os lakossági támogatás esetén). A szaldó és bruttó elszámolás közötti különbségről hamarosan beszámolunk érthetően!

További bejegyzések
Nem érdemes tovább várni, pályázat nélkül is megéri napelemet telepíttetni!

Marad a rezsicsökkentés, a Magyar Kormány szerint mintegy 100 ezer kkv részére, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Blogbejegyzéseinkben ezeket szedtük össze, illetve, hogy mire számíthatnak azok a vállalkozások, akik kiesnek a kedvezményes villamosenergia- és földgázárra jogosultak köréből. Kitérünk arra is, hogy melyik két fontos dátumot kell feljegyezzük a közeljövőre vonatkozóan. 2022. augusztus 1-től megváltozik az […]

Tovább olvasom
Fűtés típusai - 5. rész

2. VÍZ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ Néhány méterre a földfelszíntől a külső levegő szezonális hőmérsékletének ingadozásai már nem érvényesülnek, így a talaj hőmérséklete állandó 7-10°C környékén mozog. Az ezen mélységekben elhelyezkedő vízadó rétegekből nyert talajvíz ennek köszönhetően egész évben a legmagasabb hatásfokot biztosítja a hőszivattyú számára. A kedvező hőmérsékletszint továbbá lehetővé teszi az úgynevezett passzív hűtést, amikor a […]

Tovább olvasom
Fűtés típusai - 4. rész

4/5. Hőszivattyú A hőszivattyú jelenleg az egyik legkorszerűbb, akár megújuló energiaforrással működő, környezetbarát fűtési megoldás. Sőt, még a melegvíz-ellátást is tudjuk vele biztosítani! És ha a hőszivattyú kompresszorát a napelemünkből származó elektromos árammal működtetjük, hatékony, komfortos és környezetbarát házat kapunk. A hőszivattyú eladások duplázódnak a világban és hazánkban is, ami új helyzetet teremt mind az […]

Tovább olvasom

Amennyiben kérdésed merült fel, vagy árajánlatot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! 

ImpresszumAdatkezelési tájékoztató
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram